Located at Sriracha district of Thailand, the Arize hotel is a 400 room development designed by Idin Architects.

The hotel illustrates a number of passive solar design methodologies from the green entrance courtyard to the unique indoor-outdoor experience integrated into the common spaces. One of the most notable design elements of the project is the ceiling design for the lobby which is inspired by falling snow and features 3,000 triangular pieces of wood hanging from the ceiling in a seemingly haphazard manner.

Project Description

At the early design stage the project was only thought to be a twenty two floor building that broadened all over the land but, after receiving the information, the architects decide to propose contrarily that the building has to be heightened in order to preserve the existing trees, to maximize green areas, and to be flexible for future expansion.

At the podium zone, there is a massive enclosed courtyard where primarily keeps most existing trees and acts as a serene welcome area for guests; it protects the area from outer chaos. This court is inspired by the concept of “engawa”,which means a terrace connecting people and nature together. Laths are selected as a feature element to enclose the courtyard and control the quality of light shining into the space. The apparent shading change along with the time. This occurrence reflects the origin of the Japanese word “Ma” which means “space” or “place” in Japanese architecture. It is derived from word “Door” and “Sun” which implies that there is a sunlight seeping through a door’s void.

The lobby is precisely aligned in the axis of a great existing tamarind tree which acts as a background of the lobby entrance. On the second floor, there is a bridge connecting to all day dining area as a loop which is convenient for usage. The glass which encloses this floor is designed to be semi-transparent giving a hint of a Japanese paper door, “Shoji”. The top of the podium locates the new experienced swimming pool that guest can swim around the building and courtyard below. Therefore, the tree court could be easily seen from many spots in the podium.

For the tower, the project’s owners intent to apply a double-load-corridor system in guestroom zone for minimum circulation area, so the designers use the requirement to let all rooms see beautiful view, by laying one side of the building facing with the gulf of Thailand and the other with mountain view. Many common areas are filled in every floor for any outdoor activity and they continually connect together vertically till the top where stand the penthouse. This penthouse is a combination of living area, bedrooms and meeting room for the owners.

The interior spaces inspired by famous late Edo art topic, “Setsu Getsu Ka” refering to “snow, moon and flower”, this particular phrase is interpreted into many chapters which are separately used in different zones. At the lobby, the word “Snow” is interpreted as “to be borderless” by covering its pillars with reflecting glass and installing 3,000 wood pieces in the ceiling referring to haphazardly falling snow. Collaborating with the reflecting glass, some wood pieces that locate around the pillars could be reflected and blend themselves with surrounding harmoniously.

Regarding the all-day dining zone, it interacts with the word “Moon” as it is about the phenomenon of light and shadow, while the conference room interpreted from the word “Flower” and demonstrates it through movement of the elements. Additionally, the concept of “Wabi Sabi” is also explained in guestrooms through using natural wood including its raw texture in decoration to illustrate its imperfect beauty.

No more articles