Designed by Australian architecture firm, Collins and Turner, the Barangaroo House is the outcome of Design Excellence Competition organised by multinational construction, property and infrastructure company, Lendlease and the Barangaroo Delivery Authority. The design features prominent a steam-bent, charred timber facade enveloping the curvilinear form of the sculptural building whilst effectively concealing a continous ring of plants (both editble and ornamental) and cantilevered terraces and balconies.

PROJECT DESCRIPTION

[via Collins and Turner website]

Barangaroo House is located at the south west corner of the recently completed Barangaroo South precinct, designed by lead architects Rogers Stirk Harbour and Partners, in conjunction with Lend Lease Design.

Within Barangaroo South, the building is sited in a pivotal location, and acts to signal the entry to the Barangaroo precinct when approached from the pedestrian areas of King Street Wharf, Cockle Bay Wharf and Darling Harbour to the immediate south.

This slideshow requires JavaScript.

Drawings courtesy Archdaily

The result of a design excellence competition, Collins and Turner designed the sculptural building as a free-standing restaurant, to suit the anticipated needs of a major international restaurateur – confirmed subsequently as Aria and Chiswick chef Matt Moran, of Solotel Hospitality Group.

Over three levels, the building offers a variety of spaces for casual and fine dining with covered and open air dining at the pedestrian promenade level, raised terraces and a dramatic roof level terrace space.

Following a rigorous process of analysis and logistics review, with Lend Lease, a series of design options for construction and materiality were researched in detail.

The design provides a series of beautiful, flexible restaurant spaces, planned in and amongst planters and gardens in which grow native flowers, herbs, vegetables, and fruit which can be used in the restaurant. Planters are located at each level of the structure in the form of perimeter edge garden bed.

The soft organic form of the building is clad in linear dowells of charred timber to create a striking organic facade, that provides a contrast to the neighbouring commercial high rise buildings.

The restaurant opened to wide acclaim in December 2017

    

PROJECT DETAILS

  • Client: Lend Lease
  • Builder: Lend Lease and Onsite Group
  • Structure: Arcadis
  • Services: Aurecon
  • Facade: Aurecon
  • Hydraulic: Warren Smith + Partners
  • Fire: Defire
  • Landscape: Aspect Oculus
  • Interior: H+E Architects + Etic
  • Operator: Solotel/Matt Moran
  • Photographer: Rory Gardiner

No more articles