58 House in Vietnam by 85 Design Features a Facade of Operable Shutters.

Last updated:
Project Details
  • Architects: 85 Design
  • Area : 230 sqm
  • Year : 2020
  • Lead Architects : To Huu Dung
  • Design Team : To Huu Dung
  • Clients : Mr. Ho Ngoc Phuoc, Mrs. Le Thi Minh Thanh, Ho Ngoc Phuoc, Le Thi Minh Thanh
  • Engineering : Dao Ngoc Son
  • Landscape : To Huu Dung
  • Collaborators : Nguyen Ngoc Binh
  • City : Nại Hiên Đông
  • Country : Vietnam

There has been a wide range of house designing and building rules that exist many years ago in Vietnam and East Asia, particularly the Feng Shui rule. This sometimes made architects struggle with their design ideas. For instance, building the house of the wealthy or the front door and the headboard of the bed must be suitable for the owner’s ages. Moreover, the living room is always facing the main facade, which is the first place you have to go through when you want to enter the house, etc.

As the designers worked for this project with investors, they consented to just keep a little of the Asian Feng Shui principle in the design process. They focused on a combination of natural science foundation, biometrics, psychology, climate, and environment. This house might be weird for some people due to the unusual way in which the space is organized, which is against the traditional type. On the 1st floor, the facade is completely built closed. As soon as you step through the main door, there is a stair to the 2nd floor and they also take advantage of the under stairs spaces to decorate shelves.

The most important part of the house is the kitchen which is at the back along with a small garden.  All activities in these spaces are connected to the garden by the mobility of sliding doors, creating the feeling as if these spaces are a unified and private one. Besides, they set a bedroom on the main site of the house on the 1st floor. This bedroom is for grandparents because they are elders, their priority is convenience in every daily activity. Their bedroom is also connected directly with the small garden which is their world. This ensures not only the open and coolness but also safety from the outside factors.

On the 2nd floor, it consists of 3 bedrooms and a worship room. There is a bedroom for the couple, a sharing bedroom for their children and a remaining bedroom used temporarily as a playing area, reading and relaxing for the family. When the children grow up, that redundant bedroom will become a private one for them. All the rooms are directly full of light and wind. They studied extremely thoroughly about environmental elements that affect these areas, thus we installed sun louvers in both front and back sides to decrease the impact of summer heat and receive actively the light and wind. They did the same with the toilet for it to receive the best of light, wind, and green as they know that those factors are really important in balancing nature.

To keep the house cool in summer, apart from the sun louver system, they had to introduce anti-heat roof measures. The solution is to use 4cm XPS insulation boards. It makes great productivity against the heat and saves electricity. To keep the house safe, they designed the security and alarm system by sensors and cameras. Also, they applied some software that is entirely automatic or controlled from anywhere in the world just only with a button press for caring and watering plants to reduce the risk of the garden if the investors don’t have enough time to look after it

Would you like to publish your projects? Get Started Here

Subscribe
Subscribe to stay updated on featured projects, design news and insights across Africa.

I have read and agree to the privacy policy

THE DESIGN LIST