Designed by South African practice Elphick Proome Architects, this beach house is an architectural response to the client brief  that sought to ‘…create a single space vacation house and fully embrace the remarkable seaside location.’

Located in Rooiels, Goedehoop Estate, Cape Town, South Africa, the beach house sits elevated on a rugged ocean peninsula, to preserve underlying fynbos vegetation. The 950 sqm home which was completed back in 2011 features a steel framed structure enveloped by an bespoke timber slated screen system that can be opened to connect with its extraordinary site on all sides.

Here’s a more detailed description offered by the architects,

This vacation beach house located near Cape Town, South Africa, is carefully crafted to respond directly to the brief from the client, a maverick businessman from Johannesburg. Primary requirements were to create an extraordinary living experience, conceptually capture the client’s brief to create a single space vacation house and fully embrace the remarkable seaside location.

rooiels_beach_house_plans_1

Capitalizing on its unique context with panoramic views across the Atlantic Ocean, the house is thus conceived as a minimal steel framed glass box with a hull shaped hardwood clad roof to facilitate distant views to the surrounding mountains. All the external walls are frameless sliding folding glass doors and are filtered by slatted hardwood shutters which open hydraulically to become verandas when open and a continuous secure screen when closed. To ensure minimum environmental intrusion to the sensitive fynbos vegetation and dunes that form the site, the house is elevated to allow the fynbos to be extended under its footprint. All interior walls dividing living and sleeping spaces are sliding ash clad doors which slide away during daytime hours to create a single large living space which flows out on all four edges on to broad cantilevered decks made of Garapa hardwood.

beach-house_01elphick-proome beach-house_02elphick-proome beach-house_03elphick-proome beach-house_04elphick-proome beach-house_05elphick-proome

 

beach-house_06elphick-proome beach-house_07elphick-proome beach-house_08elphick-proome beach-house_09elphick-proome

The effect created is thus an umbrella, connecting isotropically to the amazing environment that cradles the house. This building significantly evolves the seaside vacation house typology by dematerializing the notion of cellular space, burring the traditional regime of private and semi-private space and offering variant connection and refuge. The house is counterpointed by a freestanding elevated pool and subterranean entry court and garage clad in unhewn beach stone and Garapa. The elongated pavilion with a floating curvilinear roof displays a minimal architectural language rendered in steel, glass, raw concrete and all powerfully juxtaposed with warm hardwoods deployed in the ceilings, furniture and all joinery to deliver an extraordinary outcome.

beach-house_10elphick-proome beach-house_11elphick-proome beach-house_12elphick-proome beach-house_13elphick-proome

[drawings courtesy archdaily, images courtesty contemporist]

No more articles