Seoul-based Yong Ju Lee Architecture recently completed the Root Bench, a circular-shaped public art sculpture that also serves as a piece of functional public furniture in the Hangang Art Park in Seoul, South Korea.

The 30m bench was designed to represent the appearance of a tree root spreading throughout the park and allows visitors to the park lean, sit, or lie on its sprawling ‘branches’, which are elevated above the ground at different heights.

PROJECT DESCRIPTION

[via Yong Ju Lee Architecture]

Root Bench is the reinterpretation of winning proposal in Hangang Art Competition. This is circle-shaped public furniture with diameter of 30m, installed in grass, which shows dynamic shape of root spreading throughout the park. It provides visual stimulus creating strong contrast to the background of spacious outdoor park. And people can take a rest with it while sitting and leaning on its different height. The main concept continued from the winning proposal is that the organic shape sprawling out from the center creates spatial connectivity.

The art piece designed by computer algorithm presents dynamicity from three-dimensional geometry. The metal frame with concrete footing supports the overall form as main structure and wooden deck covers it. By applying familiar material for finishing, it is easy to use and maintain as a comfort seat. As well as suggesting complete shape of circle, Root Bench is fused into the grass and blurs the boundary between artificial installation and natural environment. While communicating each other, visitors can feel comfortable in resting space and enjoy the art piece at the same time. It also functions perfectly as furniture with three different heights: child chair (250mm), adult chair (450mm) and table (75mm). The rhythmical shape can suggest fresh stimulation to Hangang Park and provide various aspects of pleasure.

To articulate spreading-out branch intensively, reaction-diffusion system is applied to design process. This mathematical model describes the change in space and time of the concentration of one or more chemical substances: local chemical reactions in which the substances are transformed into each other, and diffusion which causes the substances to spread out over a surface in space. Through the algorithm from it, overall radial form is generated with the foreground (installation) merging into its background (grass).

PROJECT DETAILS

  • Location: Ichon-dong, Yongsan-gu, Seoul
  • Project year: 2018
  • Built Area: 700 sqm
  • Design team: Seung Joon Lee, HyeokJun Dong, Seongmin Moon
  • Fabrication: Sunjin Plus
  • Client: Hangang Art Park
  • Photographer: Kyungsub Shin, Dae Won Lee, Kyung Mo Choi and Yong Ju Lee Architecture

No more articles