DyYs43N_Pvg

SYNOPSIS

The Panyaden International School is a peculiar institution located in the city of Chiang Mai in northern Thailand. It’s philosophy is to teach human values based on love for nature and it proves this with a school campus built only with natural materials. This approach creates a development with a carbon footprint of less than 10% when compared to standard techniques of construction. It also brings the children closer to nature and show them these materials are actually superior to the main construction materials as they keep the rooms cool and are pleasant to look at and touch.

A great example of this is the school’s Bamboo sports hall which makes use of prefabricated bamboo trusses than span over 17m without the use of steel reinforcements or connections. The sports hall was designed and built by Chiangmai Life Construction, a firm specializing in bamboo and earth architecture. In the region’s hot/wet climate, the sports hall provides a sheltered multi-use arena which the architect’s say is expected to last for at least 50 years.

ARCHITECT’S DESCRIPTION [via archdaily]

Chiangmai Life Architect’s Bamboo Sports Hall for Panyaden International School combines modern organic design, 21st century engineering and a natural material – bamboo. The design was based on the lotus flower as Panyaden International School is in Thailand and uses Buddhist teachings to infuse values into its academic curriculum and teach the underlying mechanisms of the human mind.

The brief was to build a hall that should be big enough to hold the projected capacity of 300 students, but still smoothly integrates with the previous earthen and bamboo buildings of the school as well as the natural hilly landscape of the area. It should provide modern sports facilities and use only bamboo to maintain the low carbon footprint and the “Green School” mission of Panyaden.

The hall covers an area of 782 sqm, and hosts futsal, basketball, volleyball and badminton courts, as well as a stage that can be lifted automatically. The backdrop of the stage is the front wall of a storage room for sports and drama equipment. On both long sides balconies provide space for parents and other visitors to observe sporting events or shows.

The design and material enable a cool and pleasant climate all year round through natural ventilation and insulation. At the same time, the exposed bamboo structure is a feast to the eye and an exhibition of masterly handicraft.

The hall was designed with the help of 2 independent engineers to modern safety standards of loads, shear forces etc. to withstand the local high-speed winds, earthquakes and all other natural forces. The innovative structural design is based on newly developed prefabricated bamboo trusses with a span of over 17 meters without steel reinforcements or connections. These trusses were prebuilt on site and lifted into position with the help of a crane.

Panyaden’s Sports Hall’s carbon footprint is zero. The bamboo used absorbed carbon to a much higher extent than the carbon emitted during treatment, transport and construction. The bamboo was all well selected for age and treated with borax salt. No toxic chemicals were involved in the treatment process. The life span of the bamboo hall is expected to be at least 50 years.

PROJECT DETAILS

  • Architects: Chiangmai Life Construction
  • Location: 218 Moo 2, Namprae, Hang Dong district, Chiang Mai 50230, Thailand
  • Lead Architects: Markus Roselieb, Tosapon Sittiwong
  • Area: 782.0 sq m
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Alberto Cosi, Markus Roselieb
  • Manufacturers: Borax, Yang Ma Sports Tech, PSC Commercial
  • Engineers: Phuong Nguyen, Esteban Morales Montoya
  • Client: Panyaden International School
  • Budget: USD 300,000
  • Carbon Footprint: Zero
No more articles