Designed by French architecture practice, Richard+Schoeller Architects in collaboration with Lagos-based ATO Architects, the French Embassy diplomatic campus in Abuja features a complex of structures planned around a garden courtyard. Clean lines and rectilinear volumes define the design aesthetic of the 4100 sqm campus, juxtaposed by brise soleils of wood and swathes of green space and vegetation. The facade is characterised by “shelves of light” that shade windows whilst permitting natural light into the space also allowing for cross ventilation.

PROJECT DESCRIPTION

[via archcase]

The new diplomatic campus for the French Embassy, by Richard+Schoeller Architectes, in Abuja the newly established capital of Nigeria, acts both as the representative of French architecture worldwide, and as a unique opportunity to “bouleverse” the typical African constructions.

This slideshow requires JavaScript.

Drawings courtesy archcase

The site will host not only typical embassy administrative functions, but also places for the personnel and the ambassador and his family to live in, thus creating an opportunity of creating a truly unique environment in a fast growing city. A lot of attention was especially given to exterior spaces and landscaping strategies as to create a truly self-sustainable system within the site.


The architecture itself is what modernism is all about and is set to radiate as a light beacon for new constructions in the ever-growing city of Abuja. Pure forms, clear tainted finished concrete, extreme attention to details and a vivid landscape create a unique experience for the users of the new diplomatic campus. 

CONSTRUCTION IMAGES

[via ATO Architects]

For images and updates on the progress of the project you should check out the ATO architects facebook page.

 

 

No more articles