SYNOPSIS

The COP22 Village in Marrakech, Morocco is a sprawling development by Oualalou+Choi  designed to cater to the United Nations Conference on Climate Change which took place in November of 2016. The village covers an area of 93000 sqm and cost around € 43 million to erect.

ARCHITECT’S DESCRIPTION [via archidatum]

Temporary Urbanism: 

Every year for the past twenty years, thousands of delegates from 195 countries have met for the United Nations conference on climate change in order to address questions concerning the future of the planet. This year, the office OUALALOU+CHOI was chosen to design the exhibition spaces for the COP22 which will take place from the 7-18 of November in Marrakech. This project, which addresses questions of architecture’s role in creating temporary urbanism, continues the office’s research, evident in such projects as the Pavilion of Morocco at the world exposition EXPO 2015 in Milan and the installation of a temporary tensile structure on the plaza of the Institut du Monde Arabe in Paris in 2014.

The Village: 

The design of the exhibition grounds is based upon a temporary urbanism created by the installation of a village of canopies, entirely demountable and reusable. The exhibitions grounds were constructed within a span of five months on an empty piece of land, facing both the historical wall of the city and the Atlas mountains. The main axis of the site connects to two of the principal roads of the city. The central spine, 680 meters long and 18 meters wide, unites all the elements of the program and is covered by a gigantic canopy along its entire length.

The Canopy: 

The tent is a primitive and universal form of architecture that speaks to the common needs of man on this planet. The enormous tented structure over the central space covers 12 000m² and arises from a collaboration between OUALALOU+CHOI and the manufacturer Serge Ferrari. The prestressed membrane is of an openwork design to create an effect of transparency while still remaining completely waterproof. The COP22 provided the opportunity to create an innovative tensile project, both in terms of its structure and its materiality.

Gateway to the Plenary Sessions: 

This monumental installation, 12 meters high and 50 meters long, serves as a gateway to the plenary sessions. A complex geometry is constructed from a layering of elevations; the motif of a traditional doorway is carved out of the multitude of layers. Made of a stacking of identical wooden pieces locally sourced in Morocco, the structure is built in such a way as to enable the pieces to be taken down and reutilized elsewhere after the event.

The Restaurant:
The two restaurants have been designed as interlocking structures that have been pulled apart to create a public agora at the heart of the village. This transversal landscape creates a transition between the zones of the negociators and the plenary halls. Built as an accretion of volumes and voids, the restaurants and adjacent gardens allude to traditional urban compositions in the villages around Marrakech. They are built of modular wooden panels as temporary structures that will be dismantled, reassembled, and reused after the end of the COP22.

PROJECT DETAILS [via archdaily]

  • Architects: OUALALOU+CHOI
  • Location: Marrakech, Morocco
  • Area: 93000.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Luc Boegly, Hakim Benchekroun
  • Manufacturers: Serge Ferrari
  • Landscape: OUALALOU+CHOI
  • Scenography: OUALALOU+CHOI, Stéphane Malka
  • Team: GL events, Capital events, Agence Publics, Leni, Manzeh Diafa Contractors: IASO (canopy) / ITC (plenary gate) / GL Events (temporary structures) France Agencement (restaurants) / Eve (landscaping)
  • Client: Comité de pilotage de la COP 22
  • Budget: 43 M €
No more articles