SAOTA offer up their signature style of residential architecture with their Beachy Head 46 project located in Plettenberg Bay, South Africa. Neutral tones and natural materials, add a sense of texture to this 6 bedroom water front home which embodies exquisite design and interior styling that is both exemplary and inspiring.

Here’s their description:

Hovering over the dune and a stone throw from Robberg Beach in Plettenberg Bay, the design was conceived as a simple box which captures and frames the ocean view. The outer shell of the box is finished in a rough natural texture that references back to the dune, contrasting with the smooth reveal and soffit that tapers to create a delicate frame.

beachyhead46_saota-ground-floor


beachyhead-46_saota-01

From the road, the scale of the house is modest, with living spaces concealed on a lower level. Strong horizontality is articulated in the entrance canopy, which is planted with indigenous shrubs cascading over the slab edge. Taking advantage of the remarkable views – with Robberg peninsula to the south-east and the Outeniqua Mountains in the distance towards the north – the southern section of the house is higher and appears to be sliced off from the northern part in a sculptural way.

 

beachyhead_saota__entrance_002beachyhead_saota__living-room_001beachyhead_saota_living-room_006_mvdbbeachyhead_saota_living-room_001

This opening extends vertically through the building, washing northern light into the deeper spaces of the house. Lit from a skylight above, the stairs are delicately suspended in this void, also allowing views through it. The geometry of the staircase continues as a diagonal line that extends the cantilevering entertainment terrace.

 

beachyhead_saota__entrance_001beachyhead_saota__entrance_004beachyhead-46_saota_dining-barbeachyhead-46_saota_tv-room

The centrally positioned kitchen serves the living spaces and northern courtyard. The kitchen volume opens upwards to the bedroom gallery, allowing northern light into the space. Located on the lower terrace, the pool connects to the main entertainment spaces by means of a stone staircase, articulated as part of the plinth. With a water level that is slightly raised above the deck surface; a rim flow all round creates the impression that this reflective water body slots into the timber deck. This further creates unity between this refined, easy-flowing home and its natural surroundings.

beachyhead_saota_kitchen_006beachyhead-46_saota-005_dining_kitchen_003beachyhead-46_saota-005_dining_kitchen_002beachyhead_saota__entrance_007beachyhead_saota__stairwell_001beachyhead_saota_stairwell_006_albeachyhead_saota__stairwell_005beachyhead_saota__stairwellbeachyhead_saota_passage_003beachyhead_1a_int014_bedroom_002_albeachyhead_saota__bedroom_001beachyhead_saota__bedroom_001_al11beachyhead_saota__bedroom_002beachyhead_saota_bedroom_002_albeachyhead_saota__bedroom_004beachyhead_saota_bedroom_004beachyhead-46-_-saota_front_gardenbeachyhead-46_saota-pool-daytimebeachyhead-46_saota-pool-area

PROJECT DETAILS

Architects: SAOTA  
Location: Plettenberg Bay, South Africa  South Africa
Project Team: Phillippe Fouché , Mias Claassens
Interior Décor: Cécile & Boyd
Project Year: 2016
Photographer: Adam Letch

[via archidatum]

 

No more articles